Anjing cacat selamatkan bayi yang dikubur hidup-hidup oleh ibunya

Anjing cacat selamatkan bayi yang dikubur hidup-hidup oleh ibunya

Kes buang bayi ni makin menjadi, jadi. Baru-baru ni ada seorang bayi telah ditanam hidup-hidup di Thailand. Apa yang menarik, anjing cacat bernama Ping Pong telah menjadi kebanggaan kampungnya di timur laut Thailand, setelah menyelamatkan seorang bayi lelaki yang telah dikuburkan hidup oleh ibunya remaja.

Pada hari kejadian tu, perbuatan anjing menghidu dan menggali tanah menarik perhatian petani ke di kampung Ban Nong Kham, di daerah Cham Phuang, utara timur Bangkok. Menurut pemilik Ping Pong, penggalian anjing itu mendedahkan kaki kanak-kanak itu, menyebabkan penduduk tempatan mengangkut bayi itu untuk melihat bayi tu masih hidup atau dah meninggal dunia.

Hero tak didendang. Via The Guardian

Seorang gadis berusia 15 tahun, yang belum dinamakan, mengaku menguburkan mayat bayi tu dan didakwa melakukan cubaan membunuh. Dia berkata dia takut akan hukuman dari bapanya kerana mengandung. Keluarga gadis itu berkata mereka akan menjaga bayi itu, yang masih sihat setelah diselamatkan.

Kolonel Kolonel Panuwat Puttakam, polis Cham Phuang, berkata: “Gadis itu sekarang sedang dijaga oleh seorang ahli psikologi dan ibu bapanya kerana dia sangat takut. Dia menyesal apa yang dia lakukan dan berkata dia bertindak dengan dorongan tanpa berfikir panjang. Dia takut ibu bapanya akan mengetahui dia hamil,” – Seperti yang dilaporkan oleh The Guardian

Pegawai itu berkata bahawa polis diwajibkan mengenakan dakwaan kepada gadis tersebut dengan cubaan pembunuhan.

Via Tenor

Ping Pong yang berusia enam tahun, hanya menggunakan tiga kakinya, telah menarik perhatian komunitinya berikutan aksi menyelamatkan bayi ni. Pemiliknya, Usa Nisaika, 41, berkata dia memelihara anjing itu sejak lahir dan mengesahkan bahawa dia seekor anjing yang sangat baik.

“Saya mendengar anjing menyalak dan bayi menangis di ladang singkong, jadi saya pergi ke sana untuk memeriksa,” katanya kepada media tempatan

Dia menambah: “Ping Pong dilanggar oleh sebuah kereta, jadi dia kurang upaya. Tetapi saya memeliharanya kerana dia setia dan taat, dan sentiasa membantu saya apabila saya pergi ke ladang untuk menampung lembu saya. Dia disayangi oleh seluruh kampung. Ia menakjubkan dia berjaya menyelamatkan bayi itu. ”

Laporan asal dari The Guardian

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on skype
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print
Scroll to Top