Pemuda Umno desak suara mereka didengari

f1 min (15)

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Isham Jalil berterusan menzahirkan pandangannya yang mengatakan UMNO sedang dilanda pelbagai penyakit. Isham menyatakan pendiriannya menyokong Pemuda UMNO untuk membuat perhimpunan khas.

Katanya, kita perlu berterus terang pada diri sendiri dan berani membuat perubahan di saat getir ini.

“Jika tidak, parti kita akan hancur sebelum Pilihan Raya Umum Ke-16 (PRU16),” katanya.

Hari ini, di melihat jika tiada perubahan dalam UMNO dan jika kekal sedia ada dan seperti biasa, itu membuatkan lawan dan Perikatan Nasional (PN) lebih suka dan bertepuk tangan.

“Sebab dengan ini lebih senang untuk mereka menewaskan dan menguburkan kita dalam PRU16 nanti. Ini peluang terakhir untuk kita bertindak sebelum kita menjadi abu. Kita perlu sedar,” katanya dalam catatan menerusi Facebook.

Pemuda Umno mahu suara mereka didengari

Ketua Pemuda Umno Dr Muhamad Akmal Saleh berikrar untuk bawa suara ahli-ahlinya daripada sesi bedah siasat yang dijalankan mengenai kemelut enam pilihan raya negeri baru-baru ini, kepada perhatian pemimpin tertinggi parti itu. Berucap kepada lebih 1,000 ahli Pemuda Umno yang berhimpun di Pusat Belia Antarabangsa, Kuala Lumpur, Akmal menggesa perbincangan secara aman, pada masa sama menyampaikan amaran kepada pemimpin tertinggi Umno.

“Saya beri jaminan hari ini kita boleh bincang cara baik, secara ilmiah. Keluar dari sini apa kita bincang, keep it to ourselves. Let me bring your voice. To the upper level. Jika tak ada apa apa berlaku, baru kita bertindak agresif. Setuju,” kata Akmal ketika berucap pada majlis perasmian untuk memulakan sesi perbincangan yang akan diadakan secara tertutup.

Akmal juga bayangkan perhimpunan anggota Pemuda Umno diadakan sebagai tindakan balas terhadap seorang pemimpin kanan parti yang tidak dinamakan, yang didakwanya lantang membantah kritikan awal mereka yang dibuat sejak hari pengundian Sabtu lalu.

“Dia minta Pemuda hormati saluran, maka kita hormat saluran. Dia minta Pemuda Umno jangan kurang ajar, kita hormat, kita tak kurang ajar. Kita berbincang secara betul, baik-baik. Tapi kalau suara Pemuda tidak didengar? Maka berhadapan lah dengan suara Pemuda Umno seluruh Malaysia,” katanya.

screenshot 2023 08 18 091518

Dalam ucapannya, Akmal menegaskan Umno merupakan milik setiap ahli dan oleh itu mereka mempunyai kewajipan untuk mengembalikan parti itu kepada kejayaannya dahulu.

Adun Merlimau itu juga berkata dia akan menerima sebarang penjelasan yang diberikan ahli malam ini untuk menilai prestasi hambar Umno pada PRN lalu – yang menang 19 kerusi dari 108 DUN yang ditandinginya di enam negeri.

Sebelum Akmal, Timbalan Ketua Pemuda Umno Hairi Md Shah turut mengingatkan ahli-ahli parti itu bahawa mereka perlu kekal bersatu untuk kejayaan masa depan. Adun Larkin itu mengakui dirinya secara peribadi gagal untuk menjadi lebih aktif dalam talian dalam menangani pelbagai serangan yang dilancarkan oleh lawan Umno, termasuk terhadap Akmal.

Daripada 19 Adun Umno yang dipilih melalui enam pilihan raya negeri baru-baru ini, hanya seorang – Suhaimizan Bizar yang menang kerusi Gemencheh – daripada sayap Pemuda. Sejak Sabtu, Akmal menjadi antara pemimpin Umno yang menyeru pembaharuan dalam parti itu, dengan beberapa pihak secara langsung menggesa Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi meletak jawatan.

BN menang 14 kerusi di Negeri Sembilan, tiga di Kelantan dan dua di Kedah. Umno juga tewas sepenuhnya di Terengganu, dengan PN menyapu bersih semua 33 kerusi, dan di Kedah PKR dan DAP hanya meraih tiga kerusi pembangkang.

Kepada mereka yang menang PRN, fokuslah buat kerja

Kepada wakil rakyat yang menang, tunaikan janji kepada pengundi dan jalankan tanggungjawab membangunkan kawasan serta negeri masing-masing.

Banyak masalah rakyat yang perlu segera diselesaikan terutama melibatkan kemudahan infrastruktur, ekonomi dan kos sara hidup yang tinggi. Ingatlah, rakyat sengsara dan semakin terbeban dengan peningkatan harga barang serta komitmen ansuran yang lain.

Perkara tersebut turut ditekankan oleh Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir pada Isnin. Baginda bertitah supaya semua wakil rakyat yang dipilih pada PRN untuk terus berbakti kepada rakyat.

Titah baginda, wakil rakyat juga perlu menyuarakan permasalahan dan keperluan rakyat mereka.

Fokus dan keutamaan adalah kepentingan serta perkhidmatan rakyat terutama di Negeri Sembilan serta memberi taat setia kepada rakyat, bukan untuk kepentingan mana-mana parti politik serta peribadi.

Selain itu, Tuanku Muhriz juga bertitah supaya urusan pentadbiran di jabatan serta agensi kerajaan di negeri itu bebas daripada sebarang unsur penyelewengan serta salah guna kuasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *