Amerika Syarikat dan Malaysia punya hubungan unik

f1 min (14)

Malaysia akan terus mengukuhkan kerjasama keselamatan dengan Amerika Syarikat dalam aspek keselamatan maritim dan isu rentas sempadan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memaklumkan perkara itu dizahirkan ketika pertemuan beliau dengan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia Brian D McFeeters di Langkawi hari ini sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA’23) lepas.

Beliau berkata perbincangan itu adalah susulan kepada pertemuan antara mereka di Putrajaya pada 3 Mei lepas.

“Perbincangan kali ini memberi fokus kepada aspek kerjasama keselamatan yang turut meliputi isu-isu maritim, isu rentas sempadan dan sebagainya,” kata beliau.

2182820

Saifuddin berkata hubungan dua hala Malaysia-Amerika Syarikat juga bakal mengorak langkah ke arah satu lagi memorandum persefahaman yang akan ditandatangani tidak lama lagi selepas termeterainya Perkongsian Komprehensif yang ditandatangani kedua-dua negara pada 2014.

Beliau berharap hubungan dua hala Malaysia-Amerika Syarikat akan terus kukuh dan memberi manfaat kepada kedua-dua negara.

Pada 2014 Malaysia dan Amerika Syarikat sepakat untuk meningkatkan hubungan dua hala kepada perkongsian komprehensif yang menandakan fasa baharu dalam hubungan kedua-dua negara iaitu akan menyaksikan lebih banyak kerjasama dalam bidang ekonomi, keselamatan, pendidikan, sains, teknologi dan bidang-bidang lain.
Perkara ini dimeterai semasa lawatan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama ke Malaysia pada April 2014.

Hubungan antara Malaysia dan Amerika Syarikat telah mengalami pelbagai perubahan dan perkembangan sejak kedua-dua negara menjalinkan hubungan diplomatik pada tahun 1957. Perkongsian yang semakin berkembang ini telah dibentuk oleh perubahan dinamik geopolitik, kepentingan ekonomi, kebimbangan keselamatan bersama, dan saling menghormati kedaulatan.

Selama bertahun-tahun, kedua-dua negara telah berusaha untuk mengukuhkan kerjasama dua hala mereka sambil menghadapi cabaran baharu dan merebut peluang untuk kerjasama. Dalam artikel ini, kami mengkaji perkembangan hubungan Malaysia dengan Amerika Syarikat dan faktor utama yang mempengaruhi perkongsian dinamik ini.

1. Hubungan Diplomatik Permulaan

Hubungan diplomatik Malaysia dengan Amerika Syarikat terjalin tidak lama selepas negara mencapai kemerdekaan. Tahun-tahun awal perkongsian itu bermula dengan kerjasama dalam pelbagai bidang, termasuk perdagangan, pendidikan dan pertukaran budaya. Amerika Syarikat memberikan bantuan ekonomi dan teknikal kepada Malaysia semasa peringkat pembangunannya.

2. Kerjasama Ekonomi

Hubungan ekonomi telah menjadi aspek penting dalam hubungan Malaysia-AS. Amerika Syarikat ialah rakan dagangan utama bagi Malaysia, dan kedua-dua negara terlibat dalam perdagangan yang teguh dalam pelbagai sektor, termasuk elektronik, aeroangkasa dan pertanian. Malaysia mendapat manfaat daripada akses kepada pasaran AS, manakala AS mencari peluang untuk pelaburan dan eksport di Malaysia.

3. Kerjasama Keselamatan dan Membanteras Keganasan

Kedua-dua negara berkongsi kebimbangan bersama mengenai keselamatan pendatang dan usaha memerangi keganasan. Malaysia dan Amerika Syarikat telah bekerjasama rapat dalam berkongsi maklumat perisikan, program latihan dan latihan bersama untuk menangani cabaran keselamatan di luar negara. Perjuangan menentang keganasan, keselamatan maritim dan keselamatan siber adalah bidang kerjasama yang penting.

navy 1

4. Pendidikan dan Pertukaran Budaya

Pertukaran pendidikan dan budaya telah memainkan peranan penting dalam menggalakkan persefahaman bersama dan hubungan rakyat dengan rakyat antara Malaysia dan Amerika Syarikat. Biasiswa, program pertukaran pelajar dan acara kebudayaan telah memupuk penghargaan yang lebih mendalam terhadap budaya dan tradisi masing-masing.

5. Mengubah Landskap Geopolitik

Landskap geopolitik telah mempengaruhi dinamik hubungan Malaysia-AS. Sebagai sebuah negara Asia Tenggara, Malaysia terletak di kawasan yang strategik. Kepentingan strategik Amerika Syarikat di rantau Indo-Pasifik telah membawa kepada penglibatan yang lebih besar dengan negara-negara seperti Malaysia. Walaubagaimanapun, perubahan dalam politik global dan dinamik luar negara kadangkala mempengaruhi sifat perkongsian ini.

6. Keseimbangan Hak Asasi Manusia dan Demokrasi

Isu yang berkaitan dengan hak asasi manusia dan demokrasi kadangkala menjadi kawasan ketegangan antara Malaysia dan Amerika Syarikat. Amerika Syarikat telah menimbulkan kebimbangan mengenai rekod hak asasi manusia Malaysia dan amalan demokrasi, yang telah menghasilkan perbualan dan dialog.

7. Kerjasama Luar Negara dan Pelbagai Hala

Malaysia dan Amerika Syarikat adalah negara aktif dalam forum luar negara dan pelbagai hala. Penglibatan Malaysia dalam ASEAN dan Amerika Syarikat dalam pelbagai organisasi luar negara menyediakan platform untuk perbincangan dan kerjasama dalam isu serantau dan global.

8. Tangani Cabaran Baharu

Sejak kebelakangan ini, pandemik COVID-19 dan cabaran global yang lain telah menyediakan peluang baharu untuk kerjasama antara Malaysia dan Amerika Syarikat. Kerjasama dalam kesihatan awam, sains dan teknologi telah diperkukuh untuk menangani kesan pandemik dan memulihkan ekonomi.

Komitmen kerjasama diteruskan di antara dua negara

Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) mengesahkan komitmen untuk mempergiat kerjasama bagi mengukuhkan hubungan ekonomi dua hala, serta di peringkat pelbagai hala dan serantau, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Dalam satu kenyataan, ia berkata komitmen itu dizahirkan semasa pertemuan di antara Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan rakan sejawatannya dari AS, Duta Katherine Tai, selaku Wakil Perdagangan AS di Menara Miti Kuala Lumpur.

Kementerian itu berkata sebagai juara dalam sistem perdagangan pelbagai hala, Malaysia dan AS berkongsi rekod prestasi yang kukuh bagi hasil progresif dalam pelbagai forum antarabangsa.

Menyedari keperluan untuk mengukuhkan integrasi ekonomi serantau, Tengku Zafrul memuji peranan AS dalam merintis Rangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik bagi Kemakmuran (IPEF), sebuah pakatan perdagangan serantau dengan 14 ahli yang membincangkan kemudahan perdagangan; ketahanan rantaian bekalan; tenaga bersih, penyahkarbonan dan perubahan iklim; serta cukai dan rasuah.

“Tai berkongsi bahawa AS membayangkan keputusan oleh IPEF adalah pragmatik dan berpandangan ke hadapan kerana ia bukanlah perjanjian perdagangan konvensional. Sambil mengulangi kenyataan Tai, Tengku Zafrul menambah adalah penting bagi IPEF untuk menggariskan hasil yang ketara ke arah mencapai objektif perdagangan dan pelaburan bersama di rantau Indo-Pasifik,” kata kementerian itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *