Hubungan Malaysia-China yang baik tapi kompleks

f1 min (13)

Minggu lepas, Menteri Luar China, Wang Yi adakan lawatan rasmi dua hari ke Malaysia bermula hari ini dan dijadual mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Wisma Putra dalam kenyataan, berkata lawatan keenam Wang ke negara ini selaku Menteri Luar akan memberi peluang terbaik kepada kedua-dua pihak untuk berbincang dan bertukar-tukar pandangan mengenai isu dua hala, serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.

“Lawatan ini juga akan mengukuhkan lagi hubungan strategik antara kedua-dua negara, merangkumi pelbagai bidang kerjasama untuk manfaat bersama,” menurut kenyataan itu.

Wang yang juga Pengarah Pejabat Suruhanjaya Hal Ehwal Luar akan mengadakan mesyuarat dengan rakan sejawatnya dari Malaysia, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir. Tahun ini adalah ulang tahun ke-10 Perkongsian Strategik Komprehensif Malaysia-China dan kedua-dua negara juga akan menyambut ulang tahun ke-50 penubuhan hubungan diplomatik pada tahun depan, menandakan persahabatan yang lama terjalin dan kerjasama mantap dalam pelbagai sektor.

Menurut Wisma Putra selama lebih sedekad, China adalah rakan dagang terbesar Malaysia dengan jumlah perdagangan tahun lepas bernilai RM487.13 bilion (AS$110.62 bilion), meningkat 15.6 peratus berbanding 2021.

Hubungan Malaysia dengan China adalah hubungan yang kompleks dan multidimensi, termasuklah gabungan kerjasama ekonomi, hubungan sejarah, kepentingan geopolitik dan cabaran. Kedua-dua negara telah berusaha untuk mengukuhkan hubungan dua hala mereka, mengiktiraf kepentingan bersama dan berkongsi. Kerjasama ini turut libatkan pelbagai tekanan dan pertikaian. Kami cuba menceritakan hubungan Malaysia-China dan faktor-faktor yang membentuk perkongsian dinamik ini.

1. Kerjasama Ekonomi

Hubungan ekonomi adalah hal penting bagi hubungan Malaysia-China. China ialah rakan dagang terbesar Malaysia dan sumber penting pelaburan langsung asing (FDI). Perdagangan dua hala antara kedua-dua negara telah berkembang pesat sejak beberapa tahun, meliputi pelbagai sektor, termasuk elektronik, pembuatan dan pembangunan infrastruktur. Inisiatif Laluan dan Jalan China (BRI) telah mengukuhkan kerjasama ekonomi dengan menggalakkan ketersambungan dan penyerapan dalam projek infrastruktur di Malaysia.

2. Persatuan Sejarah dan Kebudayaan

Malaysia dan China berkongsi hubungan sejarah dan budaya yang wujud sejak berabad-abad lalu. Sejarah dan budaya masyarakat Cina yang besar di Malaysia telah memainkan peranan penting dalam membentuk masyarakat negara. Ikatan sejarah ini telah memudahkan komunikasi rakyat kedua-dua negara dan pemahaman budaya.

3. Hubungan Politik dan Pertimbangan Geopolitik

Hubungan diplomatik antara Malaysia dan China telah diwujudkan pada tahun 1974, dan kedua-dua negara sejak itu terlibat dalam dialog peringkat tinggi. Yayasan Satu China adalah aspek penting dalam hubungan diplomatik mereka, dengan Malaysia menandatangani Republik Rakyat China sebagai satu-satunya monarki yang sah mewakili seluruh rakyat China. Cuma, beberapa isu seperti pertikaian Laut China Selatan dan tuntutan wilayah, kadangkala menjejaskan hubungan diplomatik ini.

screenshot 2023 08 14 125633

Sebagai sebuah negara Asia Tenggara, Malaysia terletak dalam wilayah geopolitik yang penting. Kedekatannya dengan laluan laut penting dan lokasi strategik telah menarik perhatian kuasa besar, termasuk China. Malaysia berusaha mengimbangi hubungan dengan pelbagai negara, termasuk China dan Amerika Syarikat, untuk melindungi kepentingan dan kedaulatannya.

Laut China Selatan merupakan isu sensitif dalam hubungan Malaysia-China. Malaysia adalah pihak dalam tuntutan hak wilayah di kawasan laut yang dipertikaikan, dan ketegangan telah wujud ke atas sempadan maritim, hak menangkap ikan dan pengekstrakan sumber. Walaupun Malaysia mencari penyelesaian selamat melalui diplomasi dan forum pelbagai hala, pertikaian Laut China Selatan kekal sebagai topik sensitif dan kadangkala memberi kesan kepada hubungan dua hala.

4. Pelaburan dan Projek Infrastruktur

Pelaburan China di Malaysia telah membawa faedah dan mencetuskan kontroversi. Walaupun pelaburan China telah menyumbang kepada pembangunan ekonomi dan projek infrastruktur, terdapat kebimbangan mengenai isu seperti amalan buruh, kesan alam sekitar dan kelayakan berhutang. Mencapai keseimbangan antara mengalu-alukan pelaburan asing dan melindungi kepentingan negara kekal sebagai cabaran bagi Malaysia.

5. Persepsi Umum

Persepsi orang awam di Malaysia mengenai pengaruh dan kehadiran China, berbeza-beza. Walaupun sesetengah orang melihat campur tangan ekonomi China secara positif kerana potensi manfaat ekonomi, yang lain menimbulkan kebimbangan tentang kemungkinan terlalu bergantung kepada China dan kesan terhadap industri tempatan dan dinamik pasaran buruh.

Hubungan Malaysia-China terus erat

Hubungan antara Malaysia dan China kini bertambah erat disokong oleh hubungan diplomatik yang kukuh antara kedua-dua negara serta pembabitan aktif sektor swasta, kata Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Beliau berkata, Kuala Lumpur-Beijing sudah menjalin hubungan diplomatik bermula 31 Mei 1974 dan bersetuju untuk meningkatkan hubungan menerusi Kerjasama Strategik pada 2004 dan seterusnya dinaik taraf kepada Kerjasama Strategik Komprehensif (CSP) pada 2013.

“Tahun ini menandakan ulang tahun ke-10 peningkatan hubungan dua hala Malaysia dan China kepada CSP. Dalam hal ini, kami berharap dapat menjalin kerjasama erat dengan China dalam mengukuhkan lagi hubungan dua hala kami,” katanya dalam ucapan sempena sambutan Tahun Baharu Cina 2023 yang dihoskan Kedutaan China di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *