Parlimen masih tak boleh bersidang? Kami cuba cari logik disebalik keputusan ini

f1

Semalam kerajaan wartakan satu ordinan baru yang beri kuasa kepada perdana menteri, ketua menteri atau menteri besar untuk luluskan perbelanjaan tambahan atau menggunakan Kumpulan Wang Disatukan tanpa melalui Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri (DUN). Menurut Warta Kerajaan Persekutuan yang dikeluarkan semalam, ordinan baru tu akan berkuatkuasa bermula 31 Mac 2021 sehingga darurat ditamatkan.

728 X 90

Benda ni akan membolehkan Perbendaharaan Malaysia, menteri besar atau ketua menteri untuk tambah perbelanjaan atau gunakan Kumpulan Wang Disatukan masing-masing tanpa kelulusan wakil rakyat. Benda ni dapat kritikan ramai kerana ia seolah-olah beri peluang untuk ketua kerajaan lakukan apa je yang dia nak. Keadaan ini berlaku kerana sidang Parlimen digantung. Persoalannya, adakah Parlimen masih wajar digantung?

Masalahnya Teks Ordinan Darurat 2021 tu sendiri tak dedahkan sebab utama Parlimen ditangguh

Ketika usaha untuk melandaikan lengkung gelombang ketiga wabak Covid-19, masih ada pelbagai soalan tentang kesesuaian beberapa langkah yang telah diambil oleh pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai mendukung objektif tersebut. Salah satu pertikaian utama semestinya berkenaan penangguhan persidangan Parlimen dan fungsi legislatifnya sebagai satu komponen kepada perisytiharan darurat oleh Yang Dipertuan Agong pada 11 Januari 2021.

perbelanjaan
Beberapa isi penting yang korang kena tahu tentang darurat. Via eCentral

Walaupun kuasa perisytiharan tersebut jelas terletak hak pada Seri Paduka Baginda dan diperuntukkan sewajarnya oleh Perlembagaan Persekutuan, peredaran masa lebih 70 hari (setakat artikel ini ditulis) membolehkan kita membuat analisis samada penangguhan tu masih lagi boleh dianggap wajar dan dipertahankan sehingga tamat tempoh darurat pada Ogos 2021.

Teks Ordinan Darurat 2021 tu sendiri tak menghuraikan sebab penangguhan persidangan Parlimen, tetapi tidak juga membuat apa-apa rujukan kepada penggantungan konsep semak dan imbang antara cabang legislatif dan eksekutif, manakala cabang kehakiman masih beroperasi seperti biasa dan tidak terkesan.

Justeru, status Parlimen selaku badan perundangan yang bertujuan membahas dan meluluskan undang-undang negara, memantau pelaksanaan dan keberhasilan dasar serta membangkitkan isu-isu rakyat untuk perhatian pemerintah ini masih diiktiraf, walaupun persidangannya ditangguhkan.

perbelanjaan
Tempat paling bahaya di Malaysia. Via Berita Harian

Masalahnya, takde perbincangan awam mahupun usaha-usaha terbuka untuk mengenalpasti cara untuk membolehkan Parlimen kekal dibuka serta melaksanakan tugasnya adalah agak mengecewakan pelbagai lapisan rakyat. Ia bukanlah satu rahsia bahawa wujudnya teknologi komunikasi dan peralatan pengurusan maya yang meluas serta mampu untuk menjayakan konsep bekerja dari rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan mula dikuatkuasakan.

Penggunaan teknologi ini diterima sebagai satu peralihan sementara yang perlu demi memelihara kesinambungan (continuity) dan ketahanan (resilience) institusi, dan bagi sesetengah organisasi, penggunaan teknologi ini juga telah membolehkan produktiviti dikekalkan dalam persekitaran norma baru dan telah berevolusi menjadi pilihan tetap bagi ramai pekerja khususnya dari golongan kolar putih.

Keadaan semasa tunjukkan tiada keperluan gantung Parlimen, negara lain guna kaedah digital dan penjarakan sosial

Kombinasi fakta dan situasi terkini yang kami tunjukkan di bawah ini memperlihatkan keputusan untuk meneruskan penangguhan sidang Parlimen ini seolah-olah tak mencerminkan semua pilihan yang wujud atau situasi semasa, apabila;

a. kadar dan keberkesanan vaksinasi dalam kalangan anggota Parlimen dan rakyat lain, serta pola jangkitan yang semakin menurun;
b. langkah-langkah penjarakan dan pengasingan fizikal di dalam kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Negara;
c. syarat kemasukan yang ketat bagi kemasukan ke kawasan fizikal Parlimen;
d. kos saringan Covid-19 yang semakin berkurangan serta ketepatan dan garis masa keputusan ujian yang bertambah baik;
e. kadar penggunaan sumber kesihatan, terutamanya katil wad jagaan rapi, yang stabil dan terkawal;
f. pembukaan sektor ekonomi serta sosial yang melibatkan penyertaan ramai tetapi nyata tidak sepenting fungsi Parlimen, seperti sukan secara langsung, perhimpunan agung parti politik dan majlis perkahwinan, yang telah dibuat secara selamat dengan kepatuhan SOP yang tinggi;

Via Giphy

g. kewujudan perisian komunikasi video bagi pelbagai jenis peranti mudah alih yang boleh melibatkan bilangan peserta yang ramai dalam persekitaran yang selamat (secure) – yang juga digunapakai pada skala besar semasa negara menjadi tuan rumah Persidangan APEC 2020;
h. pengalaman peralihan tatacara prosiding rasmi ke mod maya atau secara hibrid fizikal-maya di badan-badan legislatif lain di seluruh dunia, termasuk negara seperti United Kingdom, Kanada, Australia, Brazil, Singapura dan New Zealand;
i. pengalaman peralihan tatacara rasmi ke mod maya atau secara hibrid fizikal-maya di peringkat badan kehakiman tempatan, di mana penggunaan aplikasi video bagi menggantikan pendengaran kes secara fizikal telah dibuat seawal bulan Mei 2020 manakala sistem pengurusan dokumentasi secara maya pula telah diperluaskan penggunaannya; dan
j. penjelasan oleh pihak Istana Negara bahawa persidangan Parlimen boleh diteruskan semula atas budi bicara Perdana Menteri.

Walaupun perisytiharan darurat diakui dapat menyelesaikan satu permasalahan spesifik, iaitu mengelak pengisian kekosongan kerusi Parlimen atau sesebuah Dewan Undangan Negeri sedia ada melalui pilihanraya kecil. Ia juga dapat menunda pembubaran Dewan Undangan Negeri yang tamat tempoh sebelum keadaan kesihatan mengizinkan, amat sukar untuk mengaitkan penangguhan sidang Parlimen dengan mencapai objektif tersebut kerana ia telahpun dibuat di peringkat tempatan (di Batu Sapi, Bugaya dan Gerik) pada tahun 2020 tanpa menjejaskan perjalanan Parlimen mahupun Dewan Undangan Negeri yang terbabit.

perbelanjaan
Mungkin boleh mesyuarat dekat pasar malam. Via Cavinteo

Justeru, satu perbincangan di peringkat nasional perlu diadakan dan dipertimbangkan secara serius oleh kerajaan bagi mengelak peranan Parlimen itu diserap secara pukal oleh sebuah teknokrasi yang autokratik, walaupun dengan niat dan tujuan yang baik. Keabsahan keputusan serta perbelanjaan kerajaan dalam menangani pandemik ini seharusnya kekal ditentukan oleh Parlimen selaku badan perundangan di dalam konsep pengasingan kuasa (separation of powers), dan boleh mengelak situasi seperti kecelaruan dalam penetapan kesalahan yang boleh di kompaun di bawah peraturan-peraturan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Pengalaman sesetengah negara seperti Brazil boleh dijadikan sebagai contoh, di mana bukan sahaja teknologi sidang video digunakan untuk melangsungkan mesyuarat ‘Chamber of Deputies’ negara tersebut, tetapi aplikasi mudah alih dengan pengesahan pelbagai faktor (multi-factor authentication) juga telah dibangunkan untuk tujuan pekeliling dokumen seperti rang undang-undang serta pengundian di dalam Dewan. Ini diikuti juga dengan lintas langsung persidangan tersebut di laman web parlimen Brazil bagi meningkatkan keterbukaan dan ketelusan prosiding tersebut.

italy health virus
Contoh Parlimen dekat Itali. Via IPU

Status Brazil sebagai negara dengan nisbah kematian kepada jangkitan Covid-19 tertinggi di dunia tetap tidak menghalang mereka untuk kekal berpegang kepada tatacara dan tradisi demokrasi, dengan bantuan teknologi dan rekabentuk proses yang bersesuaian. Tinjauan ke laman web Kesatuan Parlimen Antarabangsa juga menunjukkan bahawa kebanyakan badan perundangan dunia masih lagi bersidang dalam pelbagai cara walaupun tertakluk kepada pelbagai pertimbangan tempatan.

Namun apa yang boleh dilihat ialah perbezaan pendekatan yang ketara dengan majoriti negara demokrasi yang tidak membelakangkan badan perundangan di dalam perjuangan melawan pandemik Covid-19.

Rakyat Malaysia berhak untuk dimaklumkan tentang sebab penangguhan sidang Parlimen yang berterusan walaupun situasi di penghujung bulan Mac ini sangat berbeza dengan bulan Januari dari segi kesediaan Parlimen untuk menyambung tugasnya, dan kerajaan perlu memperincikan sebab-sebab yang munasabah serta kukuh bagi meneruskan penangguhan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *