Malas nak ambil tahu pasal politik? Kami ringkaskan politik Malaysia

fe1 min

Lanskap politik Malaysia telah mengalami banyak perubahan sejak negara merdeka pada tahun 1957. Kita dah lalui banyak pilihan raya, krisis politik, dan perubahan kepimpinan. Artikel ini akan beri gambaran umum mengenai lanskap politik Malaysia, termasuk sistem politik, parti politik utama, isu-isu politik utama, dan masa depan politik negara.

Malaysia yang merupakan negara demokrasi berparlimen dengan raja sebagai ketua negara. Sistem politik ini mirip dengan sistem Westminster di United Kingdom, yang mana ada tiga cabang kerajaan iaitu eksekutif, legislatif dan kehakiman.

Cabang eksekutif terdiri daripada Perdana Menteri dan kabinetnya, sementara cabang legislatif terdiri daripada Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) di peringkat negeri. Cabang kehakiman terdiri daripada Mahkamah Agung, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi.

keputusan pilihanraya umum

Parlimen Malaysia ada dua dewan; Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Dewan Rakyat ada 222 kerusi dan merupakan badan utama yang bertanggungjawab untuk buat undang-undang dan membentuk kerajaan. Dewan Negara pula ada 70 kerusi dan berfungsi sebagai badan perundingan dan menilai undang-undang yang telah diluluskan oleh Dewan Rakyat.

Parti Politik Utama di Malaysia

Malaysia ada beberapa parti politik utama, di antaranya adalah:

Barisan Nasional (BN)
Barisan Nasional adalah koalisi parti politik utama sejak kemerdekaan Malaysia. BN terdiri daripada 14 parti politik, termasuk Umno, MCA, MIC, dan lain-lain. BN kehilangan kuasa pada tahun 2018 kepada Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum.

Pakatan Harapan (PH)
Pakatan Harapan adalah koalisi parti politik yang menang dalam pilihan raya umum pada tahun 2018 dan membentuk kerajaan baru. PH terdiri daripada empat parti politik iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Parti Amanah Negara (Amanah) dan Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Parti Islam Se-Malaysia (PAS)
Parti Islam Se-Malaysia adalah parti politik bertemakan Islam di Malaysia. Kini PAS merupakan parti komponen dalam Perikatan Nasional yang turut disertai Bersatu dan beberapa parti kecil yang lain.

Isu-Isu Politik Utama

Perkauman
Perkauman telah menjadi isu yang sering dibincangkan di Malaysia sejak beberapa tahun yang lalu. Isu ini timbul kerana kebanyakan parti-parti politik gemar menggunakan ‘kad’ perkauman. Beberapa peristiwa seperti Peristiwa 13 Mei 1969 dan kenyataan-kenyataan yang kontroversial dari beberapa ahli politik telah memperhebat masalah ini. Negara kita sedang berusaha untuk memantapkan keharmonian dan di antara kaum dalam negara melalui pelbagai inisiatif.

multiracial berbilang kaum merdeka bernama 010920

Korupsi
Korupsi telah menjadi masalah yang serius di Malaysia. Kebanyakan rakyat Malaysia merasakan kerajaan dan pihak berkuasa telah gagal menangani masalah ini dengan berkesan. Beberapa skandal korupsi besar telah menimpa Malaysia dalam beberapa tahun lepas, termasuk skandal 1MDB yang melibatkan bekas perdana menteri Najib Razak.

Pendidikan
Pendidikan adalah isu penting di Malaysia. Beberapa masalah dalam sistem pendidikan negara termasuk kesenjangan antara sekolah bandar dan luar bandar, ketidakseimbangan kurikulum, dan kesukaran untuk mencapai akses ke universiti awam.

Masa Depan Politik Malaysia
Masa depan politik Malaysia masih belum jelas. Pada tahun 2018, Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum dan membentuk kerajaan baru, tetapi pada tahun 2020, kerajaan PH runtuh akibat pergolakan dalaman. Kemudian, Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh perdana menteri Muhyiddin Yassin membentuk kerajaan baru. PN dibentuk melalui peralihan politik yang kontroversial dan beberapa pihak meragui kelegitimannya sehingga ke hari ini. Kini, rakyat Malaysia telah memberi peluang kepada Kerajaan Perpaduan untuk memimpin Malaysia.

Masih banyak yang perlu dilalui oleh Malaysia

Malaysia sedang menghadapi beberapa cabaran politik. Salah satu cabaran utama adalah mengatasi pandemik Covid-19 yang masih melanda negara ini. Malaysia juga perlu menghadapi masalah ekonomi dan kesihatan yang serius. Isu-isu politik seperti perkauman, korupsi dan pendidikan masih terus menjadi fokus perdebatan dalam negara.

Dalam jangka masa panjang, Malaysia perlu mencari jalan untuk meningkatkan kestabilan politik dan menangani cabaran yang dihadapi. Kebebasan media dan hak asasi manusia perlu dihormati dan dilindungi, dan sistem kehakiman perlu dipertingkatkan untuk memastikan keadilan dan kesaksamaan. Negara ini juga perlu mencari cara untuk mempromosikan perpaduan dan kesepaduan antara semua kaum dalam negara.

Kesimpulannya, lanskap politik Malaysia adalah kompleks dan banyak mencabar. Kita ada sistem politik yang demokratik, dengan beberapa parti politik utama dan isu politik yang sensitif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *