Ketahui bangunan terpenting di Malaysia

fe2 min

Parlimen Malaysia merupakan sebuah badan perundangan yang terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Dewan Rakyat adalah badan yang terdiri daripada ahli-ahli parlimen yang dipilih secara langsung oleh rakyat, manakala Dewan Negara terdiri daripada ahli-ahli yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Parlimen Malaysia memainkan peranan penting dalam sistem politik negara dan mempunyai kuasa untuk meluluskan undang-undang, serta menyemak dan membincangkan polisi dan isu-isu penting yang berhubungan dengan negara dan rakyat. Kali ini kami hanya akan fokus cerita tentang Dewan Rakyat je, lain hari kita borak pasal Dewan Negara pulak ye.

screenshot 2023 03 22 143431

Dewan Rakyat terdiri daripada 222 kerusi yang dipilih secara langsung oleh rakyat setiap lima tahun sekali. Ahli-ahli parlimen yang dipilih mewakili kawasan pilihan raya di seluruh Malaysia. Ahli-ahli ini berkhidmat sebagai wakil rakyat dan bertanggungjawab untuk membawa kepentingan rakyat ke dalam Parlimen. Dewan Negara terdiri daripada 70 ahli yang dilantik oleh pelbagai entiti.

Fungsi Parlimen Malaysia
Fungsi utama Parlimen Malaysia adalah sebagai badan perundangan, yang mana ia ada kuasa untuk meluluskan undang-undang. Proses pembentukan undang-undang bermula apabila sebuah rang undang-undang diperkenalkan kepada Dewan Rakyat. Rang undang-undang ini kemudian akan dibincangkan dan diperdebatkan oleh ahli-ahli Parlimen sebelum diluluskan atau ditolak.

Jika rang undang-undang ini diluluskan oleh Dewan Rakyat, ia akan dihantar ke Dewan Negara untuk dibincangkan sebelum dihantar ke Yang di-Pertuan Agong untuk diluluskan dan dijadikan undang-undang.

Selain itu, Parlimen Malaysia ada kuasa untuk mengawasi dan menilai kerja Kerajaan dan perkhidmatan awam. Setiap tahun, sidang Parlimen khas diadakan untuk membahas mengenai Bajet Negara, ketika ini, ahli-ahli Parlimen boleh mengemukakan cadangan dan pendapat mereka mengenai penggunaan dana awam.

Parlimen Malaysia juga mainkan peranan dalam proses pemilihan Perdana Menteri. Ahli-ahli Parlimen akan memilih seorang Perdana Menteri daripada anggota Parlimen yang mempunyai sokongan majoriti.

Parlimen Malaysia ada kuasa untuk memanggil saksi-saksi dan mendengar keterangan di dalam pelbagai komiti Parlimen. Contohnya, Komiti Hak Asasi Manusia dan Komiti Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang memainkan peranan penting dalam memantau kerja pihak berkuasa dan menilai penggunaan wang awam.

anwar ibrahim

Bagaimanapun, Parlimen Malaysia juga mempunyai kekurangan. Terdapat kritikan yang mengatakan bahawa Parlimen Malaysia kurang efektif dalam mengawal dan menilai kerja-kerja pihak berkuasa. Selain itu, ada kritikan bahawa kebebasan ahli-ahli Parlimen untuk mempertahankan pandangan mereka terhad.

Disebabkan hal ini, penting untuk Parlimen Malaysia memperbaiki hal-hal ini dan meningkatkan fungsinya sebagai badan perundangan yang bertanggungjawab dan efektif. Perlu ada lebih banyak ruang untuk mengemukakan pendapat, serta lebih banyak penekanan pada pengawasan terhadap pihak berkuasa dan penggunaan wang awam.

Rakyat juga perlu memberikan sokongan dan perhatian yang cukup terhadap kerja-kerja Parlimen. Rakyat harus mengambil kesempatan untuk mempelajari dan memahami fungsi-fungsi Parlimen Malaysia, serta mengambil bahagian dalam proses demokrasi dengan memberikan undi mereka dalam pilihan raya.

Parlimen Malaysia memainkan peranan penting dalam sistem politik negara dan mempunyai kuasa untuk mengawal dan meluluskan undang-undang, serta menyemak dan membincangkan polisi dan isu-isu penting yang berhubungan dengan negara dan rakyat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *