Parti-parti politik di Malaysia sepatutnya buat apa?

a12

Parti-parti politik di Malaysia memainkan peranan penting dalam sistem politik negara. Mereka bertanggungjawab untuk menyuarakan kepentingan rakyat, menyediakan platform untuk perdebatan politik dan memberikan alternatif untuk memerintah negara. Sekiranya anda ingin terlibat secara langsung dengan pentadbiran kerajaan Persekutuan atau Negeri – cara paling mudah adalah melalui parti-parti politik. Kalau anda melihat hakikat pilihan raya, kebanyakan parti-parti yang bertanding bebas (tanpa parti politik) menghadapi kesukaran untuk menang.

Sejarah parti-parti politik di Malaysia bermula pada awal abad ke-20, ketika United Malays National Organisation (UMNO) dan Malaysian Indian Congress (MIC) ditubuhkan untuk memperjuangkan hak-hak ‘bangsa’ mereka. Sejak penubuhan kedua-dua parti ini, lebih banyak parti politik ditubuhkan untuk memperjuangkan pelbagai isu. Kini, parti-parti politik di Malaysia terdiri daripada pelbagai spektrum politik dan ideologi – ada yang mendakwa mengamalkan sistem politik Islam, berjiwa nasionalis, menawarkan politik progresif dan macam-macam lagi lah.

sejarah penubuhan umno 3

UMNO dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah dua parti politik yang ada sokongan yang besar di negara ini. UMNO adalah parti politik Melayu yang terbesar di Malaysia, manakala PKR adalah parti politik berbilang kaum yang paling berjaya di Malaysia. Parti politik lain seperti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mempunyai fokus yang lebih tertumpu kepada isu-isu agama dan etnik. Parti politik seperti DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH) pula selalu fokus kepada isu-isu progresif dan isu rentas kaum.

Setiap parti politik ada agenda mereka dalam meraih sokongan daripada pengundi. Secara jelas kita dapat melihat perbezaan dalam pendirian politik setiap parti dan ia penting bagi pengundi untuk memahami agenda dan dasar parti-parti politik tersebut. Secara tak langsung, ia juga penting untuk demokrasi di Malaysia, kerana rakyat bebas untuk memilih parti politik yang mereka percayai.

Parti politik yang memperoleh sokongan daripada pengundi mempunyai hak untuk membentuk kerajaan atau menjadi anggota kerajaan – seperti yang kita lihat pada Pilihan Raya Umum ke-15 baru-baru ini, Pakatan Harapan perlu bergabung dengan beberapa parti politik lain memandangkan mereka tidak mampu memperolehi kerusi dengan majoriti mudah. Situasi ini memperlihatkan parti politik yang mempunyai sokongan yang besar dari pengundi mempunyai peluang yang lebih besar untuk memimpin kerajaan.

kerajaan perpaduan maksud 1024x1024

Parti-parti politik juga memainkan peranan penting dalam menentukan arah pembangunan negara dan pelbagai dasar kerajaan. Apabila satu-satu parti politik itu menjadi kerajaan, mereka bertanggungjawab untuk sediakan dasar-dasar kerajaan yang berkualiti dan memastikan pembangunan negara. Disebabkan hal ini pengundi memainkan peranan penting dalam memilih parti politik yang mempunyai agenda dan dasar kerajaan yang terbaik untuk negara.

Peranan lain yang dimainkan oleh parti-parti politik adalah mengekalkan keharmonian kaum di Malaysia. Mereka harus berhati-hati dengan propaganda politik kerana ia sepatutnya bersih dari unsur-unsur yang boleh mencetuskan api fitnah dan menyalakan bara perpecahan di antara kaum dinegara ini.

Adegan-adegan tak bermoral ini selalu terjadi ketika kempen pilihanraya. Kebanyakan ahli politik ketika saat genting ini mudah terbawa-bawa dengan semangat ingin menang yang mendorong mereka untuk menggunakan hujah-hujah politik yang tak sepatutnya dilaungkan. Kelompok ahli politik tak bertanggungjawab ini hanya sibuk menonjolkan diri sebagai wira atau pejuang kaum, seronok memutar-belitkan fakta dalam menimbulkan rasa terancam sesuatu kaum untuk kemajuan karier politik sendiri.

Selain itu, Sesetengah parti politik sering dikaitkan dengan politik wang dan rasuah yang memburukkan imej politik negara. Hal ini mendorong pengundi untuk berfikir dua kali untuk turun mengundi.

Parti-parti politik memainkan peranan penting dalam sistem politik kita. Mereka adalah suara bagi rakyat dan menyediakan platform untuk perdebatan politik. Setiap parti politik mempunyai agenda dan pendirian politik yang berbeza, dan memahami parti-parti politik di Malaysia adalah penting untuk membuat keputusan yang bijak dalam pilihan raya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *