Kajian ni kata kehadiran Salah di Liverpool berjaya turunkan kadar jenayah

Ketibaan Mohamed Salah di Liverpool telah menurunkan kadar Islamophobia dan jenayah kebencian, menurut satu kajian. Kajian yang dilakukan oleh Makmal Dasar Imigresen Universiti Stanford mendapati penurunan 18.9 peratus dalam jenayah kebencian di Merseyside, sejak Salah ditandatangani Liverpool. Tweet anti-Muslim oleh peminat Liverpool juga kurang berbanding kelab-kelab utama utama Inggeris. Boleh tahan jugak kesan Salah ni.

Salah ubati gambaran ‘salah’ penyokong Liverpool tentang agama Islam

Eksperimen kaji selidik itu menunjukkan bahawa keputusan ini mungkin didorong oleh peningkatan pengetahuan orang terhadap. Penemuan ini mencadangkan pendedahan positif kepada selebriti luar dapat mendedahkan maklumat baru dan mengurangkan sikap dan tingkah laku yang prasangka. Maksudnya oleh sebab Salah ni orang luar, tapi ada contoh yang baik, orang pun akan cuba ikut untuk jadi baik dan terima keberadaan Salah di sana.

Karakter “karismatik” Salah dan kebolehan yang luar biasa dapat membantu menanamkan rasa ‘baik’ terhadap agama Islam. Walaupun ada di antara penyokong Salah yang sebelum ini membenci Islam. Salah sering dilihat bergurau dengan rakan sepasukannya dengan senyuman, menghiburkan kanak-kanak, dan menghormati lawannya. Dia juga menolak untuk meraikan gol terhadap bekas kelabnya.

Sikapnya yang amat menghormati orang lain dan sifat kekeluargaan – mungkin bertentangan dengan keyakinan yang salah tentang Islam. Kan ramai orang Barat yang fikir Islam ni pengganas.

Dengan menonton perlawanan, temubual selepas permainan, video promosi yang dikeluarkan oleh kelab, dan kandungan pada laman media sosial Salah, peminat terdedah kepada maklumat tentang kehidupan Salah di dalam dan di luar padang. Penonton melihat bagaimana sikap-sikap Muslim kelihatan, mungkin untuk kali pertama.

Walaupun penyokong Liverpool dah tunjukkan penurunan terhadap kebencian Islam, tapi…

Lagu Pro-Muslim yang merujuk kepada Salah oleh penyokong Liverpool juga digunakan sebagai bukti bahawa ada perubahan sikap penyokong Liverpool. Laporan kerajaan telah mendapati bahawa umat Islam adalah antara orang yang paling kurang bernasib baik di UK. Beberapa orang Islam dalam kehidupan awam Inggeris telah terbuka terhadap identiti Islam mereka, dan begitu disukai, seperti Salah.

https://www.youtube.com/watch?v=q1RWymXHKE0

Malangnya, ada peningkatan komen anti-Muslim dari peminat kelab-kelab yang tak suka Liverpool semakin meningkat. Kajian itu menganalisis data 25 jabatan polis, antara 2015 dan 2018, 15 juta tweet daripada para pengikut kelab bola sepak Inggeris yang terkenal dan mengambil pandangan dari 8,060 peminat Liverpool.

Secara keseluruhannya, kami menafsirkan keputusan ini menyokong hipotesis bahawa ketibaan Salah di Liverpool menyebabkan penurunan terhadap tindakan ketaksuban yang melampau. Pada minggu lepas, penalti minit kedua Salah membantu Liverpool ke kejayaan Liga Juara-juara kelab Inggeris Tottenham.

Dia tak dapat solat Aidilfitri disebabkan rumahnya diserbu wartawan

Walaupun Salah dah berjaya turunkan kadar jenayah kebencian terhadap Islam, tapi nampaknya jadi famous ni susah jugak sebenarnya. Mohamed Salah teneruskan amalan kembali ke kampungnya di Mesir untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri. Tapi tahun ni, Salah meluahkan rasa kecewa dengan sikap beberapa media yang berkampung di depan rumahnya sehingga mengganggu privasi pemain itu dan keluarganya.

Via Youtube

Apa yang membuatkan Mohamed Salah bengang kerana sikap tidak profesional wartawan itu telah membuatkan dia tidak dapat keluar rumah untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri di masjid. Malah Salah turut hairan dengan gelagat para wartawan yang tidak meraikan Hari Raya dengan menunaikan solat itu.

Salah berpendapat sepatutnya setiap orang diberikan ruang untuk menikmati Hari Raya dengan sempurna. Salah menganggap tindakan media bukan lagi kerana mereka ‘sayangkan’ beliau namun lebih kepada sikap tidak profesional. Hebat Salah! Siapa kata dakwah Islam tak boleh disebarkan melalui bola sepak? Salah adalah buktinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *