Khairy Jamaluddin nak masuk geng mana?

f1 min

Sekarang ni tengah ramai orang bincang berkenaan status Khairy Jamaluddin (KJ), tentang ke mana dia nak pergi selepas ini. Setakat yang kita tahu, Dia katanya tak akan sertai mana-mana parti politik atau tubuhkan parti baharu dalam waktu terdekat.

Menurut Berita Harian, Perkara tu dinyatakan sumber yang dekat dengan Perikatan Nasional (PN) susulan pertemuan Khairy atau lebih dikenali KJ dengan Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“KJ dah nyatakan tidak akan sertai BERSATU atau mana-mana parti politik pada masa ini mahupun tubuhkan parti baharu. Bagaimanapun beliau (Khairy) sedia untuk bantu bawa gelombang rakyat dalam kempen kami (PN) pada PRN nanti,” – Berita Harian

2133347

Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Razali Idris, sahkan pertemuan antara Muhyiddin dan Khairy diadakan di Bukit Damansara, namun Razali tak mendedahkan butiran lanjut pertemuan kerana tak turut serta dalam pertemuan itu.

Sebelum ini beberapa media melaporkan Khairy akan adakan perjumpaan dengan kepimpinan PN dipercayai bagi membincangkan mengenai penyertaannya dalam gabungan itu. Mei lalu Muhyiddin mengemukakan tawaran kepada Khairy menjadi Ahli Pimpinan Tinggi BERSATU selepas dapat persetujuan pimpinan parti yang lain.

Muhyiddin kata partinya ada dua kekosongan jawatan berkenaan, bukan dengan niat ‘mengumpan’ bekas Ahli Parlimen Rembau itu.

Bagi Naib Presiden Amanah, PH-BN adalah yang terbaik

Menurut Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Adly Zahari – Dia berpandangan itu cara terbaik bagi KJ (Khairy Jamaluddin) menentukan masa depan dia (dalam politik).

Adly berikan reaksi tu berhubung laporan media mengenai Khairy Jamaluddin bertemu pemimpin utama Kerajaan Perpaduan dan Perikatan Nasional. Menurut Adly, ia terpulang kepada bekas Menteri Kesihatan berkenaan memilih hala tuju dan masa depan dalam karier politiknya.

Cuma, Adly berpandangan Kerajaan Perpaduan yang diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah yang terbaik kerana lebih terbuka dengan mengambil kira semua pandangan.

“Saya fikir terpulang kepada KJ (dan) itu cara yang baik bagi KJ sendiri mahu tentukan masa depannya. Bagi saya Kerajaan Perpaduan adalah amat baik kerana mengambil kira semua pandangan dan semangat perpaduan sejak awal,” katanya.

Pihaknya juga mengalu-alukan sekiranya Khairy memilih untuk bersama Kerajaan Perpaduan.

“Sebab itu pandangan dan apa saja yang memberi kebaikan kepada negara dan mana bakat (yang memberi kebaikan) kita hargai,” katanya.

Sebelum pertemuan dengan Muhyiddin, Khairy turut menyertai perbincangan mengenai hala tuju ekonomi negara bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kehadiran Khairy dalam perbincangan bersama beberapa tokoh perniagaan dan pakar ekonomi, termasuk Naib Presiden Umno, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, menimbulkan persoalan sama ada beliau memilih untuk bersama Kerajaan Perpaduan, selepas dipecat daripada Umno pada 27 Januari lalu.

Tawaran ke PN pun ‘not bad’

Karier politik bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berdepan laluan sukar sekiranya beliau memilih untuk bersama Pakatan Harapan (PH) menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) tidak lama lagi.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) negeri, Mohd. Shukri Ramli berkata, Khairy perlu buat pilihan sebaik-baiknya untuk bersama PN bagi meneruskan karier politik beliau selepas ini. Katanya, jangka hayat PH-Barisan Nasional (BN) juga berkemungkinan tak panjang dan penyertaan Khairy bersama gabungan itu hanya akan beri impak kepada karier politiknya.

“Khairy ini kalau diikutkan lebih selesa lah untuk beliau bersama-sama dengan PN, kalau (Khairy) sertai PH-BN, ini akan ‘bunuh’ karier politiknya. Jadi beliau kena pilih yang terbaik dan saya cadang supaya KJ adakan rundingan dengan sebaiknya bersama-sama pimpinan tertinggi PN,” katanya ketika diminta mengulas polemik berhubung penyertaan Khairy sama ada bersama-sama PH atau PN menjelang PRN tidak lama lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *