Kesan globalisasi terhadap politik Malaysia

f1 min (11)

Globalisasi secara mudahnya boleh dimaksudkan sebagai peningkatan berkaitan ekonomi, budaya dan masyarakat di seluruh dunia yang telah memberi impak besar kepada negara-negara di seluruh dunia, termasuk Malaysia. Sebagai salah satu kuasa ekonomi besar di Asia Tenggara, Malaysia telah mengalami cabaran dan peluang dalam menghadapi globalisasi, terutamanya dalam politik. Kami akan cuba bincangkan secara ringkas tentang kesan globalisasi terhadap politik Malaysia.

1. Transformasi Ekonomi

Globalisasi telah mainkan peranan penting dalam mengubah ekonomi Malaysia menjadi ekonomi yang dinamik dan berorientasikan eksport. Sebagai sebuah negara yang terbuka kepada perdagangan dan kesatuan antarabangsa, Malaysia telah mengalami pertumbuhan ekonomi yang pesat terutamanya dalam pembangunan perindustrian.

Transformasi ini telah beralih kepada keputusan-keputusan utama politik, dengan ahli politik sering memberi tumpuan untuk mewujudkan persekitaran perdagangan yang kondusif, menarik pelaburan langsung asing dan memajukan daya saing ekonomi. Asas dan keputusan kerajaan kini lebih berkait rapat dengan trend ekonomi global dan permintaan pasaran antarabangsa.

2. Pengaruh Syarikat Multinasional (MNC)

Kemasukan syarikat multinasional (MNC) ke Malaysia telah memberi kesan besar kepada landskap politik. Syarikat-syarikat ini telah menjadi pemain utama dalam ekonomi negara, membawa pelaburan dan peluang pekerjaan yang besar. Cuma, kehadiran mereka juga telah menimbulkan isu mengenai hak pekerja, peraturan alam sekitar dan pengaruh korporat dalam politik negara. Kerajaan harus mencari keseimbangan di antara menarik pelaburan asing dan melindungi kepentingan perniagaan dan pekerja rakyat.

3. Perubahan Politik dan Ideologi

Globalisasi juga telah menyumbang kepada pergeseran ideologi dalam politik Malaysia apabila akses yang lebih mudah kepada maklumat dan penyebaran idea melalui komunikasi digital, generasi muda telah menjadi lebih sensitif dan terlibat secara politik.

Ideologi politik baharu dan tuntutan untuk kejelasan, akauntabiliti dan tadbir urus yang baik telah muncul, mencabar amalan politik tradisional. Parti-parti politik telah dipaksa untuk menyesuaikan platform dan strategi mereka untuk memadankan sentimen yang sentiasa berubah-ubah ini.

4. Identiti dan Etnik

Masyarakat Malaysia yang kaya dengan pelbagai budaya dan etnik adalah satu aspek unik identiti negara. Globalisasi telah membawa peluang dan cabaran dalam menangani kepelbagaian etnik dan agama. Walaupun globalisasi telah memupuk pertukaran budaya dan persefahaman silang budaya, ia juga telah mencetuskan perdebatan tentang pengekalan identiti nasional dan perlindungan hak minoriti. Menerima kesan globalisasi ke atas adat dan tradisi tempatan dengan masa yang sama menerima kepelbagaian adalah tugas yang sukar bagi ahli-ahli politik hari ini.

5. Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi

Globalisasi telah meningkatkan penglibatan Malaysia dengan masyarakat antarabangsa. Negara kita secara aktif mengambil bahagian dalam forum luar negara dan global, menandatangani perjanjian perdagangan, dan menjalin hubungan diplomatik dengan negara lain.

Isu antarabangsa seperti perubahan iklim, keganasan dan migrasi kini menuntut perhatian yang lebih besar daripada ahli-ahli politik Malaysia – mendorong keputusan-keputusan penting semakin berkait rapat dengan konteks dan keperluan global.

6. Cabaran Bersama

Globalisasi telah membawa cabaran yang perlu ditangani bersama negara-negara lain. Ada pelbagai cabaran yang memerlukan usaha bersama di antara antara negara seperti isu keselamatan siber, pemerdagangan manusia dan keganasan melangkaui sempadan negara dan menuntut tindak balas bersepadu. Politik Malaysia kini melibatkan kerjasama dengan negara lain dan organisasi antarabangsa untuk menangani cabaran global ini dengan berkesan.

7. Perubahan Sosial dan Budaya

Globalisasi telah memudahkan pertukaran budaya dan mempengaruhi norma masyarakat di Malaysia. Penyebaran teknologi dan media sosial telah menyediakan platform untuk suara dan perspektif yang pelbagai, membentuk pendapat umum dan mempengaruhi perdebatan politik. Apabila masyarakat Malaysia semakin berhubung dengan komuniti global, nilai budaya mungkin berubah, menyebabkan perdebatan tentang identiti nasional dan pengekalan budaya.

Malaysia terlibat dengan forum antarabangsa

Pada awal tahun ini, pemimpin negara (Malaysia di wakili Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz) dan ahli perniagaan terkemuka dunia sedia untuk bertemu pada sidang kemuncak Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos di Pergunungan Alps Switzerland, minggu depan. Selama setengah abad, sidang kemuncak WEF itu menyajikan perkembangan globalisasi, namun kini ia dibayangi oleh situasi geopolitik yang ‘mengeras’ di seluruh dunia antaranya perang di Ukraine, krisis iklim dan perdagangan global berantakan.

Selain itu, pandemik COVID-19, permusuhan Amerika Syarikat (AS) – China yang semakin meningkat dan pencerobohan Russia ke atas Ukraine menyebabkan beberapa ahli politik dan pakar membuat spekulasi mengenai ‘pengakhiran era globalisasi’, yang bermula dengan bersungguh-sungguh dalam dekad selepas mesyuarat pertama Davos pada 1971.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *