Pandemik yang telah mengubah politik Malaysia

f1 min (17)

Kalau anda semua masih ingat, drama politik dan perebutan kuasa yang berlaku ketika pandemik telah menyebabkan  negara terjerumus ke tahap lebih buruk. Pakar kesihatan dan badan bukan kerajaan (NGO) berpandangan, perebutan kuasa tak berkesudahan menjejaskan tumpuan terhadap usaha menangani Covid-19 yang berisiko menyebabkan angka kematian terus melonjak dan rakyat menjadi mangsa.

Pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan am, Dr Hanafiah Bashirun, berpandangan percaturan politik ketika pandemik telah menyebabkan kesan domino di pelbagai peringkat merangkumi kesihatan, ekonomi dan sosial.

Nyawa rakyat sedang terancam akibat penularan varian Delta, jadi ahli Parlimen perlu turun dan ambil tahu sama ada hospital di kawasan mereka cukup untuk tampung pesakit, adakah ventilator dan tenaga kerja mencukupi, berapa jumlah rakyat belum divaksin serta adakah yang terputus bekalan makanan.

Daripada berhimpun hingga melanggar prosedur operasi standard (SOP), lebih baik kumpulkan idea bagaimana boleh membantu kurangkan beban ekonomi dan sistem kesihatan awam. Tindakan mereka melanggar SOP tempoh hari mungkin menggalakkan rakyat berbuat perkara sama, di samping menjejaskan motivasi petugas barisan hadapan yang sudah kepenatan melawan Covid-19.

Pakar Perubatan Kesihatan Masyarakat Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, berpandangan isu politik menyebabkan tumpuan tidak lagi ke arah usaha memerangi Covid-19.

“Apabila percaturan politik berlaku, perhatian, masa dan wang tidak lagi tertumpu ke arah kebajikan rakyat serta kesihatan awam. Kita sedang berperang dengan COVID-19, jadi kita perlukan semua ‘jeneral’ yang ada ada untuk memberi tumpuan 100 peratus terhadap perang.

“Saya bimbang pemimpin akan mula mengalihkan fokus untuk meraih undi dan sokongan, berbanding membantu rakyat yang bergelut dengan kelangsungan hidup,” katanya.

Ada enam isu utama yang dihadapi oleh ahli politik di Malaysia

Kita dapat melihat beberapa isu ketika pandemik yang dikongsi oleh ahli-ahli politik, tidak kira lah mereka dari parti pembangkang atau kerajaan.

1. Tekanan terhadap Kepimpinan

Salah satu kesan daripada pandemik ialah tekanan yang diberikan kepada kepimpinan politik Malaysia. Malaysia menyaksikan pertukaran kerajaan pada awal 2020, dengan peletakan jawatan Perdana Menteri Mahathir Mohamad, diikuti dengan pelantikan Muhyiddin Yassin, dan kemudiannya Ismail Sabri. Peralihan politik ini berlaku diikuti oleh peningkatan kes Covid-19. Keadaan ini mewujudkan ketidakpastian dan cabaran dalam menguruskan krisis kesihatan dan kestabilan politik.

2. Kawalan Pandemik

Tindakan kerajaan Malaysia terhadap wabak itu telah menjadi tumpuan perbincangan politik. Mengawal Covid-19, termasuk kawalan pergerakan, sekatan perjalanan dan langkah-langkah bantuan ekonomi, menjadi perhatian khusus. Pendapat umum berubah dengan setiap gelombang kes, dan penilaian kerajaan berubah. Pandemik ini telah menunjukkan keperluan untuk tindak balas cekap, dan akibatnya semakin muda rakyat menangkap ahli politik yang tidak cekap dalam bekerja.

3. Penyelesaian dan Amanah Awam

Pandemik ini telah memburukkan lagi polarisasi politik di Malaysia. Pengkritik menuduh kerajaan menggunakan krisis untuk menyatukan kuasa, manakala penyokong mengatakan langkah ketat perlu untuk mengawal penyebaran virus. Perbezaan ini ketara dalam perbincangan mengenai keperluan kuasa darurat yang diberikan kepada kerajaan. Kepercayaan orang ramai terhadap pakar dan institusi politik semakin terhakis, dengan sebilangan rakyat Malaysia menjadi kecewa dengan tadbir urus yang lemah dan kekacauan politik.

4. Kegawatan Ekonomi

Kesan ekonomi daripada wabak itu juga memberi tekanan kepada politik Malaysia. Negara menghadapi tekanan kemelesetan jika perniagaan ditutup dan tahap pengangguran meningkat. Kerajaan telah melaksanakan pelbagai pakej rangsangan, namun keberkesanannya hangat diperkatakan dalam arena politik. Kesengsaraan ekonomi meningkatkan lagi rasa tidak puas hati terhadap pencapaian kerajaan, menjejaskan sentimen politik dan aktivisme.

5. Perubahan dalam Kebajikan Asas

Pandemik ini memaksa kerajaan Malaysia mengubah keutamaan asasnya. Kesihatan dan keselamatan orang ramai menjadi keutamaan, yang membawa kepada penyingkiran sumber daripada agenda politik sedia ada. Ketika negara bergelut dengan cabaran krisis kesihatan yang segera, isu seperti pembangunan infrastruktur dan pembaharuan pendidikan diabaikan. Tumpuan pandemik terhadap penjagaan kesihatan menekankan kepentingan sistem penjagaan kesihatan yang teguh dan responsif dalam politik Malaysia.

6. Kesan kepada Pilihan Raya

Pandemik ini juga telah mengganggu kalendar politik Malaysia. Pilihan raya negeri Sarawak, yang sepatutnya diadakan pada 2021, ditangguhkan kerana kebimbangan kesihatan, menonjolkan cabaran mengadakan pilihan raya semasa wabak itu. Penggantungan ini dan kemungkinan kesannya terhadap peratusan keluar mengundi dan dinamik politik menggariskan kesukaran logistik yang ditimbulkan oleh wabak kepada proses demokrasi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *