Pemilik Petro Saudi guna RM70,000 duit 1MDB untuk bayar kopi Starbucks

Tarekobaid Jholow
Pemilik Petro Saudi guna RM70,000 duit 1MDB untuk bayar kopi Starbucks

Bagi yang lama tak ambil tahu tentang perbicaraan kes 1MDB, semalam perbicaraan tu masih diteruskan. Sudah tentu ramai yang tak sabar menanti keputusan yang akan dibuat ke atas bekas Perdana Menteri kita, Najib Razak. Skandal 1MDB merupakan antara skandal kewangan yang terbesar dalam sejarah, sudah tentu ramai yang minat nak ikuti kes ni.

Semalam ada beberapa benda yang menarik, seperti…

Tarek Obaid cuma perlukan masa seminggu je untuk curi RM342 juta dari 1MDB…

Ia mengambil masa hanya seminggu untuk pemilik syarikat PetroSaudi International Ltd (PSI), Tarek Obaid, curi 82 juta Franc Swiss dari sebuah syarikat usaha sama (JV) yang dilaburkan kat 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Tarek
Tarek Obaid. Via Sarawak Report

Ahli perniagaan Saudi telah alihkan wang tu, yang merupakan sebahagian daripada AS $ 500 juta yang 1MDB telah beri ke syarikat JV untuk pelaburan dalam syarikat tenaga Perancis GDF Suez, ke dalam akaun peribadinya sebelum disalurkan kepada Low Taek Jho @ Jho Low’s syarikat Good Star Ltd.

Dokumen-dokumen yang menunjukkan perjalanan wang tu dikeluarkan kat mahkamah dalam perbicaraan 1MDB yang libatkan bekas Perdana Menteri, Najib Razak. Ketua peguam bela Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah persoalkan bekas ketua eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi tentang peranan Obaid dalam skandal tersebut.

Bukan main banyak duit. Via Giphy

Dokumen tu termasuk penyata akaun Obaid yang menunjukkan bahawa 82 juta Franc Swiss dah dipindahkan dari akaun PSI ke akaun ahli perniagaan tu sebelum disalurkan ke akaun Good Star di RBS Coutts Bank.

USD 17,000 digunakan untuk bayar kopi Starbucks, diorang ni mandi kopi ke apa?

Ditanya apakah dia menyedari bahawa 82 juta Franc Swiss dikreditkani ke GDF Suez, Shahrol akui bahawa dia sekarang baru tahu bahawa wang itu telah dialihkan ke Good Star.

“Saya tidak ditunjukkan semua ini semasa peringkat penyiasatan,” – Katanya ketika ditanya sama ada penyiasat telah membuktikan kepadanya dokumen itu ketika dia dipanggil untuk memberikan kenyataannya sebelum perbicaraan 1MDB, seperti yang dilaporkan NST

Kl16 241019 Mahkamah
Shahrol Azral Ibrahim Halmi. Via The Star

Shafee: Dokumen-dokumen ini jelas menunjukkan bahawa Tarek Obaid bekerja dengan Jho Low.

Shahrol: Saya tidak dapat membuat kesimpulan itu. Yang boleh saya katakan adalah 82 juta Franc Swiss telah dipindahkan ke syarikat Jho Low.

Shafee: Penyiasat tidak pernah bertanya kepada anda tentang apa yang berlaku kepada AS $ 500 juta yang diberikan kepada 1MDB kepada PSI?

Shahrol: Kami tidak pernah meneruskan butirannya. Saya baru saja menunjukkan jejak wang yang sangat tinggi melibatkan Good Star dan akaun lain.

Agak-agak diorang boleh buat macam ni tak dalam Mahkamah. Via Giphy

Shahrol juga ditanya tentang nombor telefon dalam salah satu dokumen yang ditunjukkan kepadanya dan mempersoalkan jika dia tahu siapa yang dimiliki.

Shafee: Adakah anda tahu siapa nombor ini?

Shahrol: Mungkin nombor Tarek Obaid, tetapi saya tidak boleh mengesahkannya. Kenapa awak tidak cuba memanggil …

Shafee: Saya ragu siapa yang akan menjawabnya.

Ada jugak beberapa isu kat mahkamah apabila Shahrol mengadu bahawa bilik mahkamah terlalu sejuk dan tangannya mula membeku. Dia meminta agar penyaman udara direndahkan suhunya sebelum bergurau bahawa dia akan mula memakai sarung tangan dari sekarang.

Keadaan kat Mahkamah. Via Giphy

Kemudian, ketika melalui salah satu dokumen yang ditunjukkan kepadanya, Shahrol menarik perhatian Shafee untuk perbelanjaan USD 17,000 yang dikeluarkan oleh Obaid dan dikenakan kepada PSI. USD 17,000 digunakan sebagai bayaran untuk kopi Starbucks.

“Itu banyak wang untuk kopi,” – kata ketua pendakwa Datuk Seri Gopal Sri Ram yang didengar dengan berkata demikian, seperti yang dilaporkan NST

Semoga perbicaraan ni segera selesai, so kita boleh move on buat benda lain…

Kami sebenarnya tak sabar nak tahu keputusan Mahkamah berkenaan kes 1MDB ni, sebab dah terlalu lama is 1MDB ni menjadi ‘tembok’ untuk kita bergerak ke isu yang lebih penting. Kami faham je yang kes ni kompleks dan libatkan banyak individu. Cuma, selepas kes ni tamat dan orang yang bersalah dihukum, moga kita boleh terus bergerak membina negara.

 

Berita asal laporan ini diterbitkan oleh New Straits Time yang bertajuk US$17,000 of 1MDB money used to pay for Starbucks coffee.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on skype
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print
Scroll to Top