Sekolah dibuka bulan hadapan, KPM dapat kritikan hebat dari orang ramai

F1

Minggu lepas, Kementerian Pendidikan Malaysia mengumumkan sekolah rendah, kolej vokasional dan sekolah antarabangsa serta institusi pendidikan swasta (IPS) kategori pusat yang tak tawarkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan peperiksaan umum akan dibuka semula pada 1 dan 8 Mac ini.

728 X 90

Kumpulan yang akan mula bersekolah pada 1 Mac ini ialah murid prasekolah, Tahun Satu dan Dua di sekolah rendah seluruh negara manakala Tahun Tiga, Empat, Lima dan Enam bermula pada 8 Mac.

Kebanyakan guru berkemungkinan belum mendapat vaksin apabila sekolah dibuka semula.

Menurut ahli Parlimen Setiawangsa, YB Nik Nazmi Nik Ahmad; pembukaan semula sekolah akan menjadi cabaran besar dalam memerangi Covid-19. Pengumuman ini dah cetuskan perbincangan, kontroversi dan ketakutan. Asas kepada perbincangan ini berlaku kerana hanya satu negeri je di Malaysia yang tak berada di bawah PKP atau PKPB.

Capture

Kalau kita lihat pada kes baharu Covid-19, setiap hari kita masih mencatat ribuan kes, dan kebanyakan guru berkemungkinan belum mendapat vaksin apabila sekolah dibuka semula.

Kita akui je, keperluan untuk hidupkan semula sistem pendidikan di Malaysia amat penting kerana limitasi pembelajaran dalam talian dalam “normal baharu” semakin mendesak sejak akhir-akhir ini. Ada banyak cerita yang kita dengar tentang keadaan keluarga yang tak dapat membekalkan peralatan elektronik kepada anak-anak mereka.

Doc7efrbcmknfoxar9wnen
Via The Star

Berjaya membuka semula sekolah akan jadi faktor penting dalam menentukan sama ada negara kita pulih dari gelombang ketiga Covid-19 ketika ini. Yang jelas kehidupan pelajar, guru, dan keluarga mereka akan terancam jika mereka tak dibantu.

Perkara ini tak boleh berlaku. Kerajaan yang kawal dan bertanggungjawab terhadap sistem pendidikan kita – mesti bersedia melaburkan masa, wang, tenaga kerja dan usaha untuk memastikan semua sekolah dapat melaksanakan SOP dengan betul, sama ada dari segi infrastruktur fizikal, proses pentadbiran dan lain-lain.

Ibu bapa terpaksa meminjam dari Ah Long untuk membeli peralatan peranti

Standard Operating Procedure (SOP) awal oleh Kementerian Pendidikan harus dipatuhi dan ditingkatkan dengan ketat dan meneliti benda-benda ini:

Semua sekolah berbeza, terutama sekolah di kawasan kurang berkemampuan, terpencil atau luar bandar. Lebih banyak bantuan mesti diberikan kepada sekolah-sekolah ini. SOP itu pulak kena jelas, sederhana dan mudah diikuti oleh anak-anak yang bersekolah.

148897106 2871443169849229 4351604319159238381 O
Via I Love STF

Kemudian, perlu ada langkah-langkah untuk pastikan kesinambungan pengajaran dan pembelajaran dan peralihan yang lancar sekiranya ada keperluan untuk menutup sekolah secara tiba-tiba. Contohnya, program “150,000 komputer riba” yang selalu dibincangkan harus diteruskan; tetapi kerajaan menegaskan bahawa vendor memastikan bahawa peranti ini dapat digunakan di dalam dan luar sekolah.

Usaha untuk memastikan akses Internet dan peranti yang terbaik kepada semua pelajar Malaysia mesti ditingkatkan tanpa henti. Kerajaan juga harus menyedari bahawa pembukaan semula sekolah telah menyebabkan kegusaran kepada sebilangan ibu bapa. Pelaksanaan pembelajaran PdPR dalam talian menyebabkan ibu bapa terpaksa berkorban untuk membeli alat peranti untuk anak-anak mereka.

Via Giphy

Terdapat juga laporan bahawa beberapa ibu bapa terpaksa meminjam dari Ah Long untuk mendapatkan wang yang diperlukan. Ini semua dapat dielakkan jika kerajaan telah melakukan tugasnya untuk melindungi anak-anak Malaysia dan ibu bapa mereka dengan menyediakan komputer riba percuma, potongan harga pada rancangan data/WIFI percuma dan pinjaman rendah atau tanpa faedah untuk peralatan pendidikan. Mereka gagal melakukannya kerana kurangnya kehendak politik.

Kerajaan harus sekali lagi fleksibel ketika mempertimbangkan pelbagai peranti elektronik: beberapa kanak-kanak akan mempunyai komputer riba, yang lain akan memiliki tablet atau telefon. Tetapi semua harus dibantu.

Pelancaran DidikTV telah memicu perbahasan tambahan, termasuk penyampaian, format dan kualitinya. Kerajaan harus mengambil maklum balas yang membina dengan hati terbuka dan bersedia bekerja untuk memastikan DidikTV mencapai standard tertinggi di semua bidang.

Perlu ada tindakan lanjut dan kerajaan tak boleh berpuas hati untuk mengeluarkan arahan sambil berharap semuanya dapat diselesaikan. Akhirnya, masih ada usaha yang perlu dilakukan walaupun kita berjaya membuka semula sistem pendidikan kita ketika pulih dari wabak penyakit, termasuk memantau perkembangan dan hasil kelas SPM 2020 dan 2021, memandangkan kumpulan ini merupakan “Generasi Covid-19”.

Ibu bapa semakin risau, KPM sepatutnya lebih berhati-hati mengambil keputusan

Sebahagian besar ibu bapa meluahkan perasaan bimbang bagi melepaskan anak mereka untuk kembali semula ke sekolah. Walaupun kerajaan telah membenarkan pembukaan semula sekolah secara berperingkat, namun perasaan takut dan bimbang masih wujud dalam kalangan ibu bapa.

Gusar. Via Giphy

Menurut Azlan Anwar melalui Astro Awani, dia berkata, faktor usia anak yang masih kecil membuatkan pihaknya bimbang terutamanya melibatkan tahap kebersihan.

“Anak saya masih kecil lagi jadi mungkin SOP mereka tidak dapat patuh sepenuhnya khususnya penjarakan sosial dan sebagainya,” katanya ketika ditemu bual Astro AWANI pada Sabtu

Kementerian Pendidikan Malaysia sering dikritik kerana terkenal dengan keluarkan pengumuman secara tiba-tiba; menyebabkan pelajar, guru dan ibu bapa menghadapi masalah. Hal ini sepatutnya telah diperbaiki memandangkan sudah hampir setahun kita menghadapi pandemik Covid-19.

Kami tak pasti lagi apa yang akan diumumkan KPM dalam masa yang terdekat, pastinya mereka harus mengubah sikap pengumuman tiba-tiba seperti ini supaya tidak digelar kementerian caca marba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *