Khoo Kay Kim pernah kata Malaysia adalah Tanah Melayu, sebabkan dirinya dibenci

Khoo Kay Kim pernah kata Malaysia adalah Tanah Melayu, sebabkan dirinya dibenci

Pemergian mendiang Khoo Kay Kim mendatangkan rasa sedih pada kebanyakan rakyat Malaysia, terutamanya mereka yang terkesan dengan kerja-kerja akademik yang dilakukan oleh Khoo Kay Kim. Sebenarnya kami dah cover cerita pasal mendiang Koo Kay Kim. Anggaplah artikel ni, follow up daripada artikel kami tempoh hari. Hari ni kami nak jawab sikit beberapa salah faham yang wujud tentang Khoo Kay Kim yang membuatkannya dibenci oleh sekelompok rakyat Malaysia.

Pemergian yang takda pengganti. Via Mstar

Pada hari kematiannya, banyak luahan rasa tak puas hati yang majoritinya datang daripada masyarakat Cina. Seorang brother kat Facebook ada tulis pasal benda ni.

Ramai yang salah faham dengan apa yang Khoo Kay Kim cuba sampaikan

Amat sedih menyaksikan bagaimana Khoo Kay Kim sering disalah fahami sehingga kini. Selain daripada ahli sejarah dan peminat sejarah, ramai yang hanya mengenalinya dari video yang sering dirujuk sebagai “Malaysia Adalah Tanah Melayu” (yang sebenarnya tidak pernah disebut dalam video).

Dalam video tu beliau menjelaskan bahawa orang bukan Melayu pada zaman British tidak dianggap rakyat di bawah perintah kerajaan Melayu, malah mereka layak dibuang negeri. Beliau pernah menulis tentang perkara ini untuk menjelaskan bahawa orang bukan Melayu pada masa itu masih menganggap negara China dan India sebagai tanah air mereka.

Beliau bersuara dari sudut perspektif sejarah tetapi ia disalah tafsir oleh para ativis Melayu sebagai “Khoo Kay Kim pun kata Malaysia kepunyaan orang Melayu”. Semestinya mereka salah, tetapi mereka tidak tahu firasat mereka salah sebab mereka tidak pernah membaca buku atau menghadiri ceramahnya.

Malah, Khoo Kay Kim menyokong sepenuhnya perpaduan negara dan menentang politik perkauman yang sering digunakan oleh kerajaan sebelum ini. Tak masuk akal untuk kita mencaci dan memanggil beliau sebagai ‘anjing BN’. Pandangannya yang jujur sering mencetuskan kemarahan kedua belah pihak. Beliau menimbulkan kemarahan para akademik Melayu apabila beliau mempersoalkan kewujudan Hang Tuah.

Pada masa yang sama, ramai orang Cina enggan mempercayainya kerana beliau telah membuktikan bahawa DNA Hang Tuah yang dikatakan DNA Cina adalah sebuah cerita dongeng yang palsu. Beliau sering merasa hampa dengan kekurangan minat, penyelidikan dan pendanaan dalam bidang sejarah di Malaysia.

Beliau sering digambarkan sebagai seorang apologis penjajah. Tetapi tidak dinafikan bahawa pendapatnya berasal dari kedudukan yang pengetahuan, dan pandangannya mengenai British adalah umum dalam kalangan generasi beliau.

Dalam kenangan. Via The Star

Kematian Khoo Kay Kim adalah suatu kehilangan besar untuk komuniti sejarah dan dunia akademia Malaysia. Sekiranya anda tidak maklum dengan hasil kerjanya, tolong berhati-hati dan jangan menghina atau menggunakan audio yang dipetik di luar konteks. Selamat berehat Khoo Kay Kim, kami akan menyusul anda selepas ini.

 

Artikel ini merujuk kepada bebenang Twitter Royai/@uglyluhan dan telah diterjemahkan oleh Munira Mustaffa. Beberapa kandungan artikel ini telah disunting oleh pasukan editorial ORANGKATA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on skype
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print
Scroll to Top